Untitled

Det har gått fyra år sedan terrordåden på Utøya och i Oslo. För tre dagar sedan utlöstes en självmordsbomb i Turkiet. Igår kom nyheten att svenska fascister, med en folkvald politiker från Sverigedemokraterna bland de inblandade, tagits med 550 kilo sprängmedel.  Jag lyssnar på Hedí Fried som överlevde Förintelsen och läser Ali Esbatis berättelse från Utøya. Jag läser nyheter som får mig att nästan sluta andas och jag läser min vän Edvards kloka ord: Vi måste vinna.

Vi måste hålla varandras händer nu. Visa att det gör ont och samla kraft. Prata om oron, berätta vad vi ser, agera mot förtryck och stå upp för våra medmänniskor. Vi måste hålla om varandra och hålla av varandra, öppna våra sinnen och ögon, inte stänga av och stänga ner. Hot mot fred och demokrati, trygghet och mångfald, kommer att utmana vår medmänsklighet. För mig är ledordet i den här tiden öppenhet. Det motkrafterna vill göra är att stänga till, låsa, hata, utesluta, avsluta och splittra. Därför behöver vi öppna, låsa upp, innesluta, påbörja, fortsätta, älska, bry oss, lita på, utveckla och samarbeta. Vi kan göra det om vi gör det tillsammans.

Vi måste vinna.

Kommentera