White Monday är ett initiativ som samlar över 120 företag, organisationer och influencers. Det är en motreaktion på Black Friday – dagen som går helt emot vad de senaste klimatrapporterna säger:

Under hösten har flera rapporter släppts som visar att vi har max elva år på oss att hålla oss under 2-gradersmålet i Parisavtalet. IPCC:s klimatrapport och WWF:s Living Planet rapport visar på en tydlig koppling mellan vår överkonsumtion och överlevnaden för allt liv på jorden. Dessutom har YouGov i november genomfört en undersökning som visar att mer än var tredje svensk känner stress, ångest eller avsmak inför Black Friday.”

White Monday - reaktionista.se

För att vända den trenden finns det vägar att gå. Att minska nykonsumtion är en väg. Vi blir inte lyckligare av saker. De hamnar mest i vägen och tar upp vår tid. Tid som vi istället kan spendera med våra närmaste. Bojkotta Black Friday med oss och häng med på en hållbar White Monday, hand i hand med planeten. Och med dig själv.

“Drygt en tredjedel av svenskarna är konsumtionströtta – alltså känner en olust kring att köpa och konsumera nyproducerade varor, enligt en Sifo-undersökning. Samtidigt uppmuntrar handeln till köphets och överkonsumtion.”

Vore det inte roligt om vi istället för att gå på masshysterin på fredag startade en egen masshysteri på secondhand-affärer runt om i landet under hela veckan?

Hur kan jag minska min konsumtion?

Mitt första tips är att kika in prova-på-rabatterna på whitemonday.se. Prova på reparation, second hand och hyra av varor. Tillsammans hjälps vi åt att göra det lätt att välja mer hållbara varor.

Om du har råd: Lägg några extra kronor på hållbart producerade varor, t ex genom hållbar produktion och med en kvalitet som står sig längre. Det lönar sig i längden. Till den här kategorin tillhör enligt mig också hyra och delning. Om du har råd att dela en bil med en granne har du kanske även råd att hyra kläder istället för att köpa nya. Speciellt om du bara ska använda dem en gång. Dela med dig av det du kan och låna av andra. Du gör både dig själv och världen en tjänst. Det finns en uppsjö delningstjänster på whitemonday.se

Om du inte har råd med det kan du dels kika in mitt inlägg om att leva hållbart som fattig, dels tänka second hand och återbruk. Det tror jag att du ändå gör, för att du måste. Jag hoppas att du kan hitta en stolthet i det.

White Monday - reaktionista.se

1 | Rumsask i kruka Ecoflor ReTuna (Eskilstuna) 2 | “Det osynliga barnet och andra berättelser” av Tove Jansson ReTuna (Eskilstuna)
3 | Syskrin med innehåll Life center second hand (Västerås) 4 | Kökshandduk Brödet & fiskarna (Västerås)
5 | Nordiska nätter Öppna hjärtat second hand (Eskilstuna) 6 | Garnnystan Brödet & fiskarna (Västerås)
7 | Doftolja Sommarloppis (Norberg) 8 | Decilitermått Pingstkyrkan second hand (Eskilstuna)
9 | Sax Myrorna (Eskilstuna) 10 | Blommig skjorta | Life center second hand (Västerås)
11 | Notblad Ecoflor Retuna (Eskilstuna) 12 | Klaffbord Höstloppis (Eskilstuna)

Second hand i första hand

Second hand är en guldgruva! Kolla in allt som ryms i bilden ovan. Allt från decilitermått till dekorativa notblad. Till och med bordet under är loppisfyndat för någon månad sedan här i stan. Allt med sin egen berättelse. Skjortan vill jag knappt ta av mig och decilitermåttet använder sambon varje morgon när han gör sin gröt. Jag köper sällan något nytt.

Mitt bästa tips är att så fort du kommer på att du behöver något skriva upp det i en lista. När du sedan går på loppis eller i second hand butiker så har du listan på vad du behöver framme. Jag har sällan letat mer än några veckor innan jag hittat det jag söker. Dessutom finns det en spänning i det som vanlig konsumtion inte innehåller. Det är som en skattjakt. När jag sen hittar det blir det som att jag har vunnit på lotto! Eftersom det också är så mycket billigare än att köpa nytt. Win win!

Vore det inte roligt om vi istället för att gå på masshysterin på fredag startade en egen masshysteri på secondhand-affärer runt om i landet under hela veckan? På lördag ska jag med mina vänner på klädbytardagen på ReTuna! Så märklig känsla att få bli av med plagg en tröttnat på och komma hem med nya fynd utan att ha gett en krona för det. Du behöver inte vänta på att någon annan ska göra det. Bjud in alla du känner och byt så många plagg ni vill, skänk resten till närmsta secondhandbutik.

White Monday - reaktionista.se

Öka livslängden med omvårdnad och återbruk

Jag är ett stort fan av återbruk. Det visade mina bidrag till #sybingon i somras och många av mina skapelser i Monthly Makers. Här gäller regeln att endast fantasin sätter gränserna. När jag får en idé på vad jag vill göra går jag först till vad jag har hemma och sen kikar jag på second hand. Begränsningar föder kreativitet. Så om du vill bli mer kreativ: konsumera mindre. Använd det du har på nya sätt. Du kommer aldrig kunna sluta när du väl börjat. 😉

Att vårda sina saker är också ett sätt att förlänga livslängden för dem. Sy ihop hålen, limma ihop skärvorna, spara på tvättarna och putsa skorna. Om du har råd kan du också lämna in det som är trasigt till en reparatör. Cykelmekar är ju fantastiska! Jag har en precis runt hörnet som alltid ställer upp till skampriser så att jag måste betala över det hen vill ha. Det finns fantastiska skräddare och nu även distanstjänster dit du kan skicka ett trasigt plagg och få hem det lagat och klart.

Berätta gärna:
Vad gör du för att konsumera mindre? Vad är ditt nästa steg?

White Monday lanserades första gången 2017. I år arrangeras White Monday av den ideella föreningen Medveten Konsumtion tillsammans med grundaren av kampanjen, Henning Gillberg. Med i kampanjen finns över 120+ företag, influencers och organisationer från olika branscher. Se hela listan på whitemonday.se

 

2 kommentarer

  1. Så bra motreaktion, och kloka, påtagliga, användbara tips från dig! Får avgrundskramp i själen av att Black Friday ens kan få fortsätta finnas i det här världsläget, då är det en enorm tröst med såna här initiativ! Mäktigt!

    Att laga är förresten en mindfullnessgrej för mig. Kan dröja huuur länge som helst innan jag tar mig för att laga en sprucken söm eller sy i en knapp, men när jag gör det är det inte bara värdet av det åter användbara plagget jag får igen, utan en så himla göttig känsla av att göra något bra. Blir lugn och nöjd av det på ett annorlunda sätt än om jag skapar något helt nytt. Tack för inspirationen, kanske lagar jag mitt jackfoder ikväll!

    PS, tror det är boken “Det Osynliga Barnet och andra berättelser” och inte “Vem ska trösta knyttet?” du fyndat! Uppslagen är min bästa novell i hela vida världen <3

    • Tack snälla du för din kommentar! Håller helt med. Och ja alltså laga är så meditativt, och just det där att få ihop något trasigt är så läkande i sin natur på något vis. Men haha håller med, det tar lite tid ibland att ta sig dit 😉

      Och tack för att du är så uppmärksam! Självklart har du rätt och åh den är verkligen fin 😉 <3

Kommentera