Idag får ni en personlig blogglista om 2018. Det finns en del blogglistor om året som gått, men som ni vet vid det här laget så gillar jag att gå på djupet. Så jag gjorde en egen 2016 – som du kan läsa här. Sno den gärna (du kan kopiera frågorna längst ner), men länka tillbaka hit. Nu rundar vi av det här året!

Wilda 31 år - reaktionista.se

1. Vad mådde du bra av 2018?

Människor som accepterar mig som jag är. Att bli tagen på allvar. Att få vara stark. Att ge mig själv mer utrymme genom att sätta sunda gränser. Närvaron i nuet och att kunna minska tidsfönstret. Samtal med Daniel om sånt som spelar roll, och att kunna krypa upp i hans famn när livet har gjort ont. Att vara i naturen, plocka svamp och blommor. Meditation som ger perspektiv. Att få använda hela min kapacitet i studierna. Att lära mig nya saker och få ord på erfarenheter. Vänner som hör av sig regelbundet och finns där även när jag knappt orkar.

2. Vad har du sörjt 2018?

Det politiska klimatet, främlingsfientligheten och den växande rasismen. Kvinnohatet och den sociala utsattheten som människor lever alldeles för ensamma och övergivna i. Jag har inte återhämtat mig efter valet än och jag vet inte om jag kan. Jag gör vad jag kan, men jag sörjer också. Framför allt för den jord vi håller på att förstöra medan vi tittar åt ett annat håll.
I mitten av våren förlorade jag två vänner inom loppet av en vecka. Hastigt och ofattbart. Två individer med stora hjärtan och en smärtsam medvetenhet om hur världen ser ut. Jag är tacksam att jag har fått dela den sorgen under året. Jag hade inte orkat den ensam.
Under året har min egen utsatthet som barn blivit påtaglig, och hur samhället inte tog mig på allvar när jag bad om hjälp. Det är en stark sorg i det. Jag kan känna så mycket omsorg för mig själv idag och när jag ser tillbaka önskar jag bara att jag hade varit en vuxen som hade räddat mig från allt det som gjorde ont. Det gör mig ont att jag behövde ha så ont så länge utan att förstå att det kunde vara på något annat sätt.

Sy om klänning - reaktionista.se

3. Testade du något nytt?

Jag har testat att vara sambo. Det är nog helt klart det största. Och självklart lika utmanande som underbart. På det kreativa temat har jag testat bokbinderi och friluftsmålning. Jag har testat på nya engagemang. Ett lokalt influencer-nätverk, att vara politisk sekreterare för Fi och studentrepresentant i programråd och kursplanegrupp. En ny spännande upptäckt var anti-inflammatorisk kost. Jag lärde mig också att sy under sommaren sybingo.

4. Vad la du mest tid på?

Studierna. Jag vet inte hur många sidor kurslitteratur jag har läst i år! Även bloggen och skrivandet har fått ta mycket plats. Och relationer. Daniel, vänner och stjärnfamilj har fått ta utrymme så snart det har funnits tid mellan boksidorna. Med Daniel har skogspromenader och loppisrundor blivit fina utflykter.

I svampskogen - reaktionista.se

5. Vem vill du tacka och varför?
 • Mig själv. För att jag inte har slutat vara jag i alla lägen då det hade varit lättare att bara vika undan och ge upp. För att jag kan ta hand om mig även när det gör så ont att jag inte kan andas. För att jag tog mig hit genom ett riktigt jobbigt år, och tog hjälp på vägen.
 • Daniel. För att ett plus ett blir miljoner med dig. För att du lyssnar, låter mig växa, låter oss växa. För att det är självklart att du är min extra kraft när sjukdomen tar över mig. För speglingar av kärlek som spelar roll. För att jag får älska dig och att din kärlek inte är villkorad.
 • Therese. För att du frågar “håller du?” när jag ser ut att klara allt. För att du hör av dig regelbundet och låter mig få följa dig, din familj och visar att du vill följa mig. För att du är ärlig och rak i alla lägen, och för att det finns så mycket mjuk kärlek att landa i just därför. Tack till din familj som ger livet en mening jag inte trodde var möjlig.
 • Stjärnföräldrarna. För lyssnande öron, hejarop och varma famnar.
 • Kurskamrater som låter mig få dela min erfarenhet och ser min kunskap som en tillgång. Det har varit ovärderligt och stärkande.
 • Uppmuntrande lärare som ser min styrka och hjälper mig att använda den.
 • Vänner som påminner mig om hur långt jag har kommit när jag glömmer det och jämför mig med andra.
 • Till träslöjdsläraren för balkonglådorna som gjorde min sommar fantastisk. Och för härliga roliga stunder tillsammans när tiden har funnits.
 • Bidrag till en cykel från oväntat håll. Cyklarna hann ta slut i höstas men i vår ska jag använda detta bidrag och cykla med vinden i håret igen. Även andra gåvor i olika former har hjälpt otroligt mycket i en svår ekonomisk period.
 • Tack till partikamrater som stöttat och engagerat och hållit lågan vid liv när den politiska depressionen blev ett faktum. För att ni låter mig vara stark och svag på samma gång. För att jag är inräknad.
 • Och ni, DU. <3 Som läser, som skickar mail och lämnar kommentarer. Som ger och ger så att jag blir alldeles överväldigad. Det är en ynnest att få finnas här med er, med dig.

Valvaka Feministiskt initiativ 2018 - reaktionista.se

6. Vad är du stolt över när du ser tillbaka på året?
 • Att jag har mött mina rädslor om och om igen.
 • Boken. Att jag hittade min punkt.
 • Att jag vågar vara jag även när det är obekvämt.
 • Hur jag tog mig igenom hösten med den nivå av smärta som jag hade då, utan att det kom åt mig i min kärna.
 • Att jag har lagt allt på bordet och varit ärlig rakt igenom detta år.
 • Att jag finns hos mig själv i alla känslor.
 • Att jag har tagit mig an uppdrag som jag har känt mig otillräcklig för till en början.
 • Min ständiga vilja att utvecklas och att jag därför också gör det.
7. Vem saknade du?

En mentor. Någon att resonera med när mina perspektiv på världen blir för stora att härbärgera ensam. Någon att dela tankar med för att inte sitta så ensam i erfarenheter och politisk medvetenhet.

Secondhand mode - reaktionista.se

8. Vilka lärdomar tar du med dig från 2018?
 • Gör mindre än du orkar.
 • Hitta dina sammanhang, där du kan vara du utan förbehåll.
 • Dagboksskrivandet ger balans.
 • Lita på dig själv och din kropp. Det spelar ingen roll vad andra tycker och tänker om dig. Det viktiga är din relation till dig själv.
 • Rise above. Ibland är det bättre att bara vända andra kinden till och se framåt istället för bakåt.
 • “Well behaved women rarely made history”
 • Jag vet vad jag behöver.
9. Största utmaningen?

Det politiska klimatet gör mig så illa och har gjort det hela året. Jag vet fortfarande inte hur jag ska hantera det eller kunna påverka det utifrån vart jag står. Jag vet bara att jag måste göra något.

Grundsund - reaktionista.se

10. Vilka dagar minns du speciellt?

Lars Winnerbäck på Zinken med en överlycklig Daniel vid min sida. Den 6:e september när läkaren gjorde ett triggertest som gjorde mig illa hela hösten. Min födelsedag i Grundsund den 8:e september, som gav minnen för livet i form av ett överraskningsbröllop. Daniel och jag bland vitsipporna i maj. Ettårsdagen på Dufweholms spa. Beskedet om en vän som inte finns mer. Begravningen och alla tusen frågor som aldrig får svar. När Asla rymde iväg från stugsemesterns sista dag och inte kom tillbaka förrän sent när oron var på högsta volym. Och när Vicky kom till Stockholm och jag fick spendera en heldag vid hennes sida. Monthly Makers-träffen i sommarhettan som aldrig tog slut.

11. Hur har du utvecklats under året?

Jag har fått några tuffa smällar i år, som på vissa sätt har gjort mig mer skör. Jag har nog blivit mer eftertänksam och försiktig än jag var tidigare. Jag har också blivit tydligare för mig själv i relation till andra. Vad är viktigt för mig, varför gör jag så här och vad kan jag ge avkall på? Det är frågor som jag brottats en del med. Det har även utvecklats en yrkesperson i mig genom utbildningens moment. Jag ser min förmåga och kapacitet i ett nytt ljus och jag värnar mer och mer om i vilka sammanhang och till vem jag delar med mig av det.

12. Vad inspirerade dig 2018?

Livsöden. Människors sätt att tackla svårigheter i livet. Personer som orkar stå upp för det som behöver en röst, som Greta Thunberg gör för klimatet. Som mina partikollegor gör. Aktivister som helhjärtat arbetar för att hjälpa utsatta människor och som visar i handling vad vår politik handlar om. Som styr upp upprop, räddar liv och aldrig viker sig. Och dessutom håller om varandra.

I bloggvärlden har jag mest inspirerats av Mokkasin och Krickelin. Så proffsiga och berörande bloggare som använder sina plattformar till att skapa magi och förändring. Jag har också förundrats över innehållet hos Nettelblad och Driva. Alicia och Thea har stuckit ut bland de kreativa bloggarna i år.

Mina bloggkollegor Anna María, Elin, Johanna och Annie som följer sina drömmar, ser sitt värde och ändå håller sig så jordnära och ödmjuka.

Solnedgång Varamon Motala Vättern - reaktionista.se

13. Bästa besluten 2018?
 • Att bli sambo.
 • Att ta mig tid att besöka Ina i somras.
 • Bli studentrepresentant. Så stimulerande att få utveckla utbildningen!
 • Att åka iväg på begravningen även om det var svårt.
 • Sätta lust och lärande före prestation.
14.  Hur tog du hand om dig själv?

Jag bad om hjälp, använde mental träning, reagerade spontant, mediterade, promenerade, satte sunda gränser, valde ut vad som var viktigt att ge tid, gick den enkla vägen, stod ut med det som var svårt, lät mig ta plats, accepterade svåra situationer, tog pauser även när det var tidspress, lät mig få ta tid, vågade uttrycka mina behov, plockade blommor, satte lust före prestation.

15. Vad vill du göra om 2019?
 • Ha roligt i studierna.
 • Prioritera min tid på det som ger mening.
 • Skapa eller hitta sammanhang där jag kan vara jag med allt jag är.
 • Följa min övertygelse och strunta i vad andra tycker om det.
 • Prioritera tid med fadderbarnen så snart jag ser att det är möjligt.
 • Plocka litervis med svamp med Daniel.
 • Leva mer klimatsmart.
 • Fylla alla rum med växter, och även färska blommor i den mån ekonomin tillåter.

Tulpansäsong - reaktionista.se

Kopiera och fyll i:

EN PERSONLIG BLOGGLISTA OM ÅRET SOM GÅTT

1. Vad mådde du bra av 2018?
2. Vad har du sörjt 2018?
3. Testade du något nytt?
4. Vad la du mest tid på?
5. Vem vill du tacka och varför?
6. Vad är du stolt över när du ser tillbaka på året?
7. Vem saknade du?
8. Vilka lärdomar tar du med dig från 2018?
9. Största utmaningen?
10. Vilka dagar minns du speciellt?
11. Hur har du utvecklats under året?
12. Vad inspirerade dig 2018?
13. Bästa besluten 2018?
14. Hur tog du hand om dig själv?
15. Vad vill du göra om 2019?

2 kommentarer

 1. ÅH vilket år! Så märkligt och stort det blir sammanfattat såhär. Du inspirerar mig alltid till mer eftertanke och reflektion när jag känner att dethinnerjagnoginte. Är också så tacksam över att ha fått dela både toppar och dalar med dig i år. Känner igen mig i flera av dina svar.

  Och du ska veta att jag blir rörd så jag blöder för att få stå med på din lista över inspiration. Dels för att det är är en förbannad ära som jag värdesätter högt högt. Men också för att jag haft så svårt att hinna med bloggen i år, ofta känt mig ensam och sliten. Det har ändrats under december när inspirationen kommit åter och min egen närvaro känts högre. Det betyder så mycket för mig om de glimtar som nåt genom motståndet gjort skillnad. Så tack!

  Nu ser jag fram emot 2019, i alla bemärkelser utom de där politiska då. Men även det får vi lösa, eller bestrida med tänder och klor. Kraft till kamp och tid till vila må vara med oss in i det nya året <3 Tack för detta som gått och för att vi fått dela det med varandra.

  • Det känns verkligen som att vi har följts åt på ett närmare sätt i år. Tacksam för det jag med. <3

   Det har verkligen inte märkts att du inte hunnit med. Tvärtom tycker jag att du hela tiden utvecklas och att det du delar har så otroligt högt värde. Men jag förstår verkligen den egna känslan. Så har också jag känt i år. Som att jag inte skriver om något viktigt ens, men när jag ser tillbaka har jag ju faktiskt skrivit flera viktiga inlägg och som andra har haft nytta av.

   Det politiska kan vi bekämpa när vi har varandra och vårt jävlar anamma. Tack för din kommentar, din vänskap och att just du finns vid min sida i livet. <3

Kommentera